Uit de oude doos: Linus is schijnzwanger.

17-03-2013 20:39

Sinds een paar dagen is onze Laplandse herder teef schijnzwanger.. Een aantal van onderstaande symptomen zijn duidelijk bij onze Lapinporokoira herkenbaar. Er komt melk uit haar tepels en haar melkklieren zijn duidelijk opgezwollen, ze eet slecht, jankt veel meer dan normaal en zoekt holletjes om te slapen. Dan ligt ze weer onder de trap en dan weer achter een paar stoelen in een hoekje van de kamer. Ook is ze nog aanhankelijker. Als ze bij de vorige loopsheid gedekt zou zijn, zou ze rond deze tijd een nest werpen. 63 dagen na de loopsheid.

Honden stammen af van de wolf en de wolf is een roedeldier. In een wolvenroedel krijgt alleen de alphateef – de ranghooste – nesten pups. De rest van de wolvinnen blijft onbevrucht. Voor het voortbestaan van de roedel is het van groot belang is dat deze pups niets overkomt én dat de ranghooste teef snel weer hersteld is van de dracht en de worp om zo de roedel weer te kunnen leiden. Daarom heeft de natuur een handigheidje verzonnen: andere teven in de roedel vertonen ook fysieke kenmerken van een zogende teef; ze worden schijnzwanger. Ze geven melk aan de pups en verzorgen deze als ware ze eigen, ze nemen de moedertaak over van de alphateef. 

Hoewel veel van de huidige honden qua uiterlijk weinig gelijkenis meer vertonen met de wilde wolf is de essentie van veel honden-gedrag hetzelfde gebleven als dat van hun wilde voorvaderen. Een van deze erfenissen is dat veel moderne huishonden, ook al leven ze niet in een roedel en is er geen alphateef om te helpen met zogen, hetzelfde schijnzwangere gedrag vertonen.

Symptomen van schijnzwangerschap. Vaak is als eerste waar te nemen dat teven zich vanaf de loopsheid anders gaan gedragen. Bij dieren die bevrucht zijn begint van af die periode de progesteronspiegel te stijgen. Bij onbevruchte schijnzwangere teven gebeurt hetzelfde.

Na de bevalling daalt deze progesteronspiegel weer en zorgt het hormoon prolactine ervoor dat de melkproductie op gang komt. Dit hormoon is ook van invloed op het gedrag van teven. Veel schijnzwangere teven trekken zich graag terug, of willen zelfs een holletje maken, worden snauwerig, eten minder goed en willen minder graag naar buiten. Weer andere teven worden tot vervelends toe aanhankelijk, of erg pieperig. Sommige teven gaan zelfs op zoek naar surrogaatkinders en slepen alles dat door kan gaan voor een pup, bijvoorbeeld sokken, pantoffels of speeltjes, mee naar hun ‘nest’.

De schijnzwangerschap kan onngeveer twee weken duren…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *