Uit de oude doos: Jonge Honden dag 2015.

14-10-2015 22:16

Zondag 21 juni was het dan zover, de Scandia Jonge Honden dag. Van mijn 2e nest zouden 4 van de 5 pups aanwezig zijn. De 5e pup, de reu die in Duitsland leeft kon helaas niet komen. Het was natuurlijk erg leuk om elkaar weer te ontmoeten. Ik had naast mijn pup ook moeder Linus meegenomen. Uit België waren Kelly met haar moeder overgekomen, leuk dat ze de moeite hebben genomen om helemaal naar het regenachtige Hollandse Hoendeloo te komen, toch een aardige stukje rijden! Omdat de dag samenviel met Vaderdag, kon helaas niet iedereen de hele dag blijven en gingen er al mensen weer naar huis voor de keuring was begonnen. Van mijn eerste nest was dochter Laika met haar eigenaren aanwezig. Laika is sprekend haar moeder, alleen wat kleiner. Ze is ongeveer net zo groot als haar halfzusje Lotka.

Na lang wachten waren we dan eindelijk aan de beurt, net op het moment dat het even ophield met regenen. Dus wij met moeders (Tonnie bedankt dat jij met haar wilde lopen!) en 4 dochters in de ring. Een hoop geblaf en gedartel naast 5 natte handlers die door het zompige gras achter elkaar aan liepen, dit moet een grappig gezicht zijn geweest. Voor een aantal handlers was dit de eerste showervaring in de ring. De inmiddels doorweekte keurmeester begon met Lotka: 

Elegante wat kleine teef. Prima lichaamsverhoudingen. Passend hoofd. Licht schuinstaand oog. Mooi klein oor. Prima hals/rug belijning. Goede ribbenpartij. Staat voldoende hoog op de benen. Prima hoekingen. Fraaie staartdracht. Dubbele, op dit moment, iets uitstaande vacht.”

Lotka was op dat moment, en nu nog steeds! 46 cm, precies wat een teef hoort te zijn. Haar moeder is veel te groot, 53 cm. Hoewel Linus te groot is heeft ze wel de clubmatch van 2010 gewonnen en is ze Nederlands kampioen, dus het zegt niet zoveel en persoonlijk maakt mij haar schofthoogte ook niet zo veel uit. Er zijn belangrijker zaken. Wel vindt ik het belangrijk dat ze niet te groot worden, waar de Nederlandse poro’s een beetje naar neigen. Daarom ben ik blij dat zowel Laika uit het eerste nest en Lotka uit het tweede nest qua schofthoogte precies goed zijn.

De beoordeling van mijn teefje ziet er denk ik goed uit. ben benieuwd wat de keurmeester op de Scandia KCM 2015 er van gaat vinden. De rest van de keurverslagen van de door mij gefokte pups zal ik op mijn site ( www.arcticlights.nl ) plaatsen zodat u die ook kan lezen. Er waren ook twee uit Finland van Kennel Tuhkavuorten geïmporteerde jonge Lappen aanwezig, Jaari een mooie jonge reu en Saimi een mooie bruine teef, ik ben benieuwd naar de beoordelingen van deze Laplandse herders.

Al met al mag ik denk ik tevreden zijn met de beoordeling van mijn nesten. Van de beoordelingen van de andere aanwezige honden heb ik niet veel meegekregen helaas. Het regende te hard om continu zonder paraplu langs de ring te staan. Misschien kunnen de overige keurverslagen online worden gezet?

Het was een geslaagde dag, complimenten aan Iet en de rest van de organisatie!  Een leuke dag om clubleden en pup eigenaren weer eens te spreken, en hun honden te zien. Jammer dat er niet meer nesten Lapinporokoira aanwezig waren. Ik denk dat het een goed idee is om er een tweejaarlijks evenement van te maken, eind dit jaar en in 2016 komen er volgens mij nog 5 of 6 nesten Poro bij, dus die kunnen dan worden beoordeeld.

Patrick van der Veen

Rascorrespondent Lapinporokoira

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *